31 Ağustos 2016 Çarşamba

Hem İşitsel Hem Görsel Bir Şölen: Whiplash

Whiplash-5547.cr2
Bağımsız Amerikan Sineması’nın en başarılı oyuncularının sahne aldığı Sundance Film Festivali’nde, Büyük Jüri ve İzleyici Ödülü’ne layık görülen Whiplash’ı izlerken; koltuklarınıza çivilenmişçesine çakılı kalacaksınız!
w1
Filmin konusu şöyle:
Ülkenin en iyi müzik okulunda davul eğitimi almaya başlayan Andrew (Milles Teller), ilk senesinde caz ustası Terence  Fletcher’ın (J. K. Simmons) orkestrasına girmeyi başarıyor. Filmin ilk sahnesinde Andrew’un sınırları zorlayan performansı, izleyenlerine muhteşem bir resital  keyfi yaşatırken; Andrew, aynı yerde bulunan Fletcher tarafından görmezden geliniyor. Fletcher’in, Andrew’u görmezden gelme hali film boyunca sürüyor. Film ilerledikçe bu durumun, Fletcher tarzı bir eğitim biçimi olduğunu ve her fırsatta dile getirdiği, tarihin en önemli müzisyenlerinden biri olan Charlie Parker’a da, eğitmeni Jo Jones tarafından uygulandığını anlıyoruz. Andrew’in hiç pes etmeyen tavrı, Fletcher’da kendi Charlie Parker’ını bulduğu izlenimini yaratmayı başarıyor. Acımasız, sert ve taviz vermeyen Fletcher, film ilerledikçe Andrew ile psikolojik bir savaşa giriyor.
w2
Çoğunlukla gerileceğiniz, zaman zaman güleceğiniz ve muhteşem oyunculukların yanında muazzam bir kurguya sahip olan bu film; caz sevmeyenlere bile cazı sevdirebilecek, hatta filmden sonra uzun bir süre aklınızdan çıkaramayacağınız müziklere sahip. Çok iyi bir yazılı metnin bile tek başına yeterli olamayabileceğinin kanıtı olan Whiplash, oyuncuların müthiş performansı ve yerinde kullanılmış yakın çekimleriyle  yaşayabileceğiniz tüm duyguları iliklerinize kadar hissettirecek. Bir sonraki sahnede ne olacağını asla tahmin edemeyecek oluşunuz da, film boyunca sizi canlı tutacak durumlardan biri.
w3
Anti kahraman olarak nitelendirebileceğimiz J. K. Simmons’un performansı, tek başına bir makale konusu olabilecek derece etkileyici ve büyüleyici.
29 yaşındaki yönetmen Damien Chazelle, tam anlamıyla eksiksiz bir filmle amacına ulaşmış gibi görünüyor.
w4
İzleyenlerin mutlaka dikkatini çekmiştir fakat izlemeyenler için küçük bir bilgi verelim: Dikkat ettiğinizde, filmde kullanılan zillerin İstanbul Cymbals ürünleri olduğunu fark edeceksiniz. Meraklıları için, http://istanbulcymbals.com adresini de vermiş olalım.
w5

Ps. Bu yazı 09.02.2015 tarihinde sanatkaravanı.com için yazılmıştır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder